ראיון עם תומר יוסף
12 בינואר 2007אני אוהבת סקיצות
29 בינואר 2007
שלמה בר שביט בחזית. מספר סיפורים מצחיקים על ימים רחוקים בתיאטרון הבימה. הוא היה ילד בן עשרים מוקף דמויות מיתיות בעיני כולם, כולל בעיניו, והם הפכו למשפחה שלו. הערצה. ריבים. צחוקים. קנאה. אהבה. התרגשות.
אילנה רובינא יושבת בצד. "אל תתייחסו לערב הזה בתור הופעה. תיראו בו מפגש משפחתי", ביקשה מהקהל ב"צוותא", במוצ"ש האחרון (13.1.07). עוד מעט תעלה שוב לשיר בפעם הראשונה אחרי יותר מעשרים שנה. אבל בינתיים הסיפורים שלו כמעט גורמים לה לאבד שליטה מרוב צחוק. היא מכסה את פניה בידיה. מסתירה את ההתפרצות. היא כל כך – כן, בפירוש – מלכותית.
איך אפשר להשוות את הקרטונים בני ימינו – שטוחים וטפלים, המכהנים כ"סלבס" – למקביליהם מפעם, שייצרו תרבות אמיתית, אבל גם רכילות הרבה יותר מעניינת. השחקנית הכי גדולה בארץ ברומן עם המשורר הנערץ, גבר נשוי, הצעיר ממנה ב-14 שנה. נולדה תינוקת. אני מביטה בה שבעים ומשהו שנים אחר כך. הבת של חנה רובינא ואלכסנדר פן!
והנה היא שרה את "הבלדה על נערי שגדל" מאת תרצה אתר. בפסטיבל הזמר של יום העצמאות 1972 שרה אותו לראשונה, ואז התבשרה שאביה נפטר. עוד שיר ועוד שיר. היא לא מתכחשת לכלום, אבל גם לא נאחזת. אומרת בציניות "זה לזכר הרב" על מי שהיה בעלה, בלי להזכירו בשמו, לפני ששלמה בר שביט ממלא את מקומו בדואט "החופש בבית הבראה". אבל ליתר ביטחון, כשהשיר נגמר, בר שביט מחייך חיוך אוריזוהרי שחצן ושואל "אני יפה"?
והיא ממשיכה לשיר. השנים לא פגמו בקולה המזוהה, רק הנמיכו אותו מעט. לא משתהה בתוך השירים. מעבירה אותם מהר. לא מעמידה את זכרונה במבחן. פשוט שרה כשהמילים לפניה, מדפדפת דף אחרי דף בספר גדול. "השמלה הסגולה", "לך איתה", "איריסים". והנה "עציון גבר", כלומר "ספני שלמה המלך" של אלתרמן ונעמי שמר, הכה אהוב עלי מהילדות בה חרכתי שירונים. איזו אכזבה! היא לא שרה את כל הבתים! וגם השאירה את הפזמון סטטי, בלי להפליג עם שינוייו. אז הצטערתי מעט, אבל סלחתי כשחשתי בחום חיוכה הפתוח, המתמזג בשלמות עם קרירותה-סגירותה האלגנטית. כמו יופיה הבלתי מתערער, התחדש אז תוקפן של ברכות ישנות.
8 תגובה
היא כל כך יפה. כל כך ישראלית.
מושלמת לביצוע השיר הזה.
תודה.
ושבת של שלום.
כל כך טוב לראות אותה חוזרת לבמה אחרי שלושים שנה ויותר. לי היא מזכירה את הזמרת הצרפתיה ברברה, שהלכה לעולמה לפני כמה שנים. אצילית, אירופית, כאילו צנחה מעולם אחר. כל הכבוד על התיאור, תימורה.
אגב, נחום היימן הוציא לפני מספר שנים את אחד מאלבומי האוסף היותר מרשימים של רובינא על גבי דיסק. קניתי ואהבתי כל רגע. למי שמעוניין בפרטים: http://www.nostalgia-cd.org.il/Product.asp?Pid=331&Cat2Cat1ID=3&Cat2ID=0
אורי – מדהים שהזכרת את ברברה. אילנה רובינא ביצעה בהופעה, באופן מרגש, את השיר שלה, "סיפור אהבתי לכם".
פנסאית – תודה!
חבר עז מאין כמוהו, היו ימים. ספנים היו הללו איש ואיש. לא נשאר כלום. עולם הולך ונעלם. מה נשאר מזה, פרט לקאם בק
שיר נפלא
גם אני הייתי שם.. ומסכים עם התיאור
ואם חושבים על זה, גם "הגבירה בחום" של אילנה רובינא, בצוותא עם יוסי בנאי (שהוא אחד הדואטים היפים שבוצעו בעברית אי-פעם) הוא גיור של דואט של ז'ורז' מוסטקי עם ברברה באותו שם. אגב, זהו אחד הביצועים הבודדים בהןם ניתן לומר כי החיקוי עולה על המקור.
תימורה מקסים, גם אני אוהבת מאד את הגבירה בחום ומסכימה עם אורי. לחיי ביטול הפלקטיות בכל גיל