ולא למות
25 באפריל 2023קוּל ולוהט – על "24 שירים של דקה" – האלבום החדש של שלום גד
5 במאי 2023מחווה לדקלון – הרפתקה של הפקה
הכול התחיל בכיסלו-דצמבר האחרון, כאשר ביקשתי מדויד פרץ שיעניק את גרסתו האישית לשיר בלדה לנאיבית באתר סך הקול. זה קרה במלאת שבוע למותו של יצחק קלפטר, מלחין השיר, שאובדנו הלם בפתאומיות מכאיבה.
דויד נעתר, אך תוך כדי הסכמתו גם הִרהר בקול את התהייה שעדיין לא שיערנו את עוצמתה הגורלית: "למה בעצם שיר אחד? למה לא אלבום שלם?". ולפני שהבנתי מה קורה, כבר מצאתי את עצמי לצדו כשותפה להפקה, כשבעצם – הוא זה שדוהר קדימה, ובכישרון מעורר השתאות ובאפס זמן, גם מנווט ומנצח על נבחרת מובחרת של מוזיקאים, שהוא היה גם חלק ממנה, בתור המבצע של "בלדה לנאיבית", וגם ניצח על העיבודים ועל שלל עניינים נוספים. את טיבה של התוצאה – האלבום "אל הקצב אל הצלילים" – תשפטו אתן ואתם, כי אני מנועה. זאת הייתה הפעם הראשונה בחיי, שבין שאר האלבומים והסינגלים שהגיעו אליי, כמדי שבוע, במסגרת השגרה שלי כמבקרת מוזיקה – קיבלתי לביקורת יצירה שבין הקרדיטים שלה מופיע גם זה שלי.
כאן אפשר ורצוי להאזין לאלבום המחווה שלנו ליצחק קלפטר:
https://amanimshonim.bandcamp.com/album/-
בערך שלושה חודשים אחר כך, התפרצו אל הווטסאפ שלי מילים מסתוריות. "תצילי אותי", ביקש דויד בנימה שנחוותה לי אובדנית, אם כי בעצם הייתה היתולית. התקשרתי אליו בבהילות שהפכה להתלהבות כשהתברר לי ששוב הוא מזמן אותי להרפתקה.
והפעם: מחווה לדקלון – הלוא הוא יוסף לוי, מהשבוע: חתן פרס ישראל לזמר העברי.
16 ימים אחר כך, כבר היה אלבום.
בכוונה לא עיטרתי את סופו של המשפט הקודם בסימן קריאה. הרי הוא מספיק חזק גם ככה: אלבום – שלם. עם 12 שירים של יוצרים מעולים – נודעים וכאלה שבתחילת דרכם, ומפיקים מוכשרים ממכללת BPM שעיבדו והפיקו את השירים, וכל זה – בתוך שבועיים וחצי.
כמו בכל ההפקות של דויד ושלי, היה חשוב לנו שהשירים יישמעו אחרת לגמרי מהמקור ויחשפו איכויות נוספות שעד כה נחבאו בשירים הידועים. כמו במשחק מחפשים את המטמון, משתתפי האלבום, בחדוות יצירה, שלפו את האוצרות ומיהרו לחלוק אותם איתנו – המאזינים – בנדיבות לא תשוער. הם אימצו את השירים אל ליבם, ואז הגיחו איתם מחדש, כשהשירים צבועים בנשמתם.
כאן אפשר ורצוי לשמוע את כל השירים ביחד:
https://amanimshonim.bandcamp.com/album/–2
האלבום נפתח בשלושה שירים מאת אביהו מדינה, שבשמותיהם מופיעה המילה שיר בווריאציות שונות: "לשיר בקול ערב", "שירי נהדרת" ו"כואב ושר".
שיר – המהות הבסיסית הזאת, שהכול בשבילה, והיא בשבילינו, ועליה הכול.
לשיר בקול ערב / יוסי פיין
[מילים ולחן: אביהו מדינה. תופים ודרבוקות: פאדל קנדיל, קולות רקע: דור שמר, שירה, גיטרות וקלידים: יוסי פיין. מוקסס והוקלט בעליית הגג]
"כל דאגה הסירו מלב, ומראשכם מינעו כאב" – כך, בעליצות כה-נחוצה, מסתלסל לו הפזמון הידוע, ויוסי פיין בעליזות שוחרת טוב מתמסר לאומנות הזאת כמו הילר: מחלץ מהמוזיקה את כוחות הריפוי שלה.
שירי נהדרת / לבנת בן חמו
[מילים ולחן: אביהו מדינה, שירה ועיבוד: לבנת בן חמו, הפקה, גיטרות, קלידים, עיבוד ומיקס: אוהד אורבך]
כמה זה נשמע שונה, במובן המרענן והמתבקש, כשסוף-סוף אישה היא זו ששרה על עצמה, ולא גבר עליה, ומעודדת את עצמה להתבטא ביצירה: "שירי נהדרת, פצחי קולך בשיר".
כואב ושר / שי נחייסי
]מילים ולחן: אביהו מדינה, שירה: שי נחייסי, הפקה, גיטרות, גיטרה בס, סינתים, קלידים, תכנותים ומיקס: רון עשת, שירה הוקלטה במכללת BPM]
שי נחייסי אומנם שר על כאב, אבל קולו והאופן שבו הוא שר מעלים אותו למעלות הגבוהות של היופי.
חנה'לה התבלבלה / ערן צור
[מילים: נתן אלתרמן, לחן: עממי, ערן צור: גיטרה בס ושירה, שקד בנג'ו: גיטרות חשמליות, אורגן, תכנותים, טכנאי הקלטות, הפקה ומיקס]
חנה'לה התבלבלה ועוד איך – וההשיר העממי שכתב נתן אלתרמן הפך לרוקנרול, בניצוחו של ערן צור, שגם מדגיש בשירתו את האבסורד הקורע מצחוק שבסיטואציה המתוארת שם.
חופשי ומאושר / יהוא ירון
[מילים: דודו ברק, לחן: בועז שרעבי, עיבוד והפקה מוזיקלית: עדי ורד ויהוא ירון, שירה, תכנותים, בס וקלידים: יהוא ירון, גיטרות: עדי ורד, תופים: אביב ברק, הקלטות: יהוא ירון ועדי ורד, הקלטת תופים: אביב ברק, מיקס: עדי ורד]
יהוא ירון מכהה עד למאוד את גוני השיר הזה, ומדגיש בשירתו את היסוד של התפילה שטמון בו. וגם: המילה "מאושר" מעולם לא נשמעה כל כך עצובה.
באו הצלילים / נדב אזולאי
[מילים: יובב כץ, לחן: אריס סאן, דודו חמד: חשמלית סלייד, בס וטמבורין, גיל נמט: כינור, חצוצרה, טרומבון וכלי הקשה, ים בכר וחנוך טיאר: קולות, נדב אזולאי: שירה, חשמלית, קלידים ותכנותים, הפקה: נדב אזולאי ודודו חמד, מיקס: נדב אזולאי הוקלט באולפני קקטוס באר שבע]
"גם לדממות ניגון ושיר" – ועל זה השיר היפהפה הזה, שנדב אזולאי מעמיק בו את הקסם ואת אפלוליות הצללים, שהרי השיר הזה יכול היה להשיל משמו י' אחת ולהיקרא גם "באו הצללים".
גדליה רבע איש / יוסי בבליקי
[מילים: נתן אלתרמן, לחן: משה וילנסקי, יוסי בבליקי: שירה, אוהד אורבך: הפקה, גיטרות, קלידים, כלי הקשה, עיבוד ומיקס, רועי אורבך: מנדולינה, דויד פרץ: גיטרה פאדו, הקלטת שירה: יותם רוזנטל, אולפני טל]
יוסי בבליקי, במתיקותו המקסימה, מספר ברהיטות ממזרית את הסיפור של גדליה שהוא אומנם צנוע, אך סקרנותו רחבת אופקים. בשירה שלו בבליקי מדגיש את הכיסופים למרחקים באמצעות השתהות יפהפייה על מילים כמו אונייה ואוסטרליה.
סורו מני / קורין אלאל
[מילים – למעשה, תעלומה. אלכסנדר פן חתום עליהן, אך אין שום סימוכין לכך שכתב את השיר, לחן: עממי רוסי, שירה: קורין אלאל, הקלטת שירה: ברק ויינר,עיבוד והפקה מוזיקלית: אבו סטיבי]
הנה עוד שיר שעוסק בהפלגה ("גלים גלים, הן זהו ים. חֶבל, כֶּבל, זוהי ספינה"). שיר אהבה לאישה, שבביצוע של קורין אלאל מקבל פתאום משמעות מיוחדת ונהפך לשיר אהבה לאישה – מאישה (שימו לב לאינטונציה החדשה של הרכּוּת שבה היא מבטאת את המילה "יפתי"). הגשה כה מגוונת ועם זאת לא עמוסה. עשירה וצנועה גם יחד.
הכוכב / נועה שמר
[מילים ולחן: עממי, שירה, קלידים, מיקס והפקה מוזיקלית: נועה שמר]
ככל שמרחיבים את טווח ההיפתחות של הפרח, מתגלים חידושים רבים יותר ביופיו. ובמקרה הזה – בזוהרו של הכוכב, שנועה שמר מוסיפה לו ניצוצות מהורהרים וכהים של תפילה.
חסידה צחורה / דור שמר
[מילים: אלכסנדר פן, לחן: עממי, שירה: דור שמר, גיטרה: דויד פרץ, הפקה, גיטרות, קלידים, עיבוד ומיקס: אוהד אורבך]
עוד עצב נשי וחסד שעוטף את השיר כאשר אישה שרה אותו. דור שמר מעלה אותו לרקיעים, ההולמים את ציפוריותו (בנוסף לחסידה המככבת בו, מתעופפים בו גם זמיר ודרור).
ישמח חתני / עדי צברי
[מילים ולחן: עממי, עדי צברי: שירה ופח, דויד פרץ: גיטרה, אוהד אורבך: הפקה, גיטרות, בס ומיקס]
את חטיבת הרצף-קצב של ארבעה ביצועים נשיים חותמת עדי צברי, עם "ישמח חתני". אבל – האם הוא אכן שמח? ספוילר: לא כל כך. הכי לא חאפלה. ועם זאת, רק באופן הזה, דרך העיניים, הקול והלב של עדי צברי, אפשר להקשיב פעם אחת לשיר המוכר הזה – ולשמוע אותו באמת.
איילת חן / סגול 59 מארח את הילה זהרור
[מילים: ר׳ שלום שבזי, סגול 59, הילה זהרור 'לחן: עממי, ראפ: סגול 59, שירה: הילה זהרור, גיטרה חשמלית: עדיאל אלגי הפקה מוזיקלית: שירוטו, הקלטה ומיקס: דושי שיין]
איזה שילוב מוזיקלי חינני ועכשווי בין ישן וחדש ובין גברי לנשי. הצבעים השולטים: מוזיקליות, נשמה יתרה ואהבה.
וכאן שומעים את דויד פרץ ואותי – שעות ספורות אחרי יציאת האלבום, שמחים ומשוחחים עליו:
המשך יבוא.