יגאל בשן, הופעה ב-13.1.10 ב"רדינג 3"
11 במרץ 2010שלום חנוך, "תחנה ראשונה", 28.1.10
12 במרץ 2010
למשורר יצחק לאור יש שיר בשם "אהבה". "סוכנת ביטוח מנומסת", הוא מכנה בשיר את נפשו, וגם מקלל אותה: "תזדייני יבלת" ו"זונה מסופלסת". מוקי (דניאל ניב) ולהקת הפאנק-רוק "יוסלס איי.די", באלבומם המשותף הנושא את שמם, מבצעים גרסה מקוצרת של השיר הזה. הרעיון אומנם מקורי וגם הביצוע – כמו רוב השירים באלבום הזה – מצוין ומרענן, אבל נעדרים ממנו הקללות שבמקור, וגם הדימוי המנומס, שדווקא הולם אותם.
כי זה בדיוק מה שמאפיין את אלבומם. מצד אחד רוק עליז ומרקיד עם שירים מהודקים שמתפרסים על פני כחצי שעה, כל אחד מהם להיט פוטנציאלי. מצד שני, חוסר אומץ ללכת למקומות מסוכנים במובן הקורא תיגר והמערער.
החיבור בין החן האינטליגנטי של מוקי לשובבות הפרועה (רק במידה) של היוסלסים נשמע טבעי ומתבקש, כאילו נועדו זה לאלה מאז ומתמיד. מוקי כתב את המילים ויותם בן-חורין (סולן הלהקה) הלחין אותן. יוסי פיין עיבד והפיק מוזיקלית, והתוצאה היא אלבום מושר בטון עתיר חיוּת (מוקי הוא הסולן, והשאר "עושים קולות") ומנוגן היטב. החל משיר הפתיחה, "עוד יבואו ימים טובים יותר" – שיר עידוד מתומצת, רועש, מהיר וקליט, ועד "לא רוצה להתבגר", שיר הנושא האפקטיבי של סדרת הטלוויזיה המצליחה "רמזור". האלבום מחצין רוק בסיסי מבחינת הכלים: רק גיטרות (גיא כרמל, ישר ברגר ויותם בן חורין), בס (שוב יותם בן חורין) ותופים (יונתן חרפק). המינימליסטיות הזאת כמעט מתריסה בהימנעותה מלספק קישוטים מצועצעים, כמיטב אופנת כלי המיתר וכלי הנשיפה הרווחת בשנים האחרונות באלבומי ארצנו. הם מוכיחים שאין בכך צורך כשהצליל נשמע עשיר גם ככה. הבעיה היא שהוא נשמע גם אחיד ומלביש את כל השירים בתלבושת בית ספר אחידה עד כדי השטחה שהופכת אותם לשיר אחד מתמשך. גם המילים תורמות לכך בפשטנותן, אם כי פה ושם יש חריגות לטובה, כמו: "לפעמים להיות שניים זה רק פעמיים הפחד" ("לבד ביחד"). גם "הנה עיר" – דואט עם קרן פלס, חורג מהשטאנץ. היא נשמעת בו טוב מתמיד. כמו צבע שמושפע מהצבע שלידו, גוון קולה משתנה לטובה מהנוכחות הצלילית של מוקי ויוסלס.
הקשבה עמוקה לאלבום מגלה כי צבעיו העליזים מטשטשים תיאורים קודרים ודיכאוניים, למשל בשיר "יוצא מזה" – "תחושת המחנק מציפה אותי, נמסה אל תוכי, נספגת בעור" ובשיר "טעם של חופש" – "נפשי המרחפת בין גן עדן לתופת". עם זאת, יוצרי האלבום לא באמת מתמודדים עם התחושות הקשות. מלבד השיר "בפעם הבאה", שבו מוקי מעוות את קולו בלעגנות באופן המדגיש את המילים הכואבות, הם נצמדו לקו מתבקש וקל ולא ניווטו את כשרונם הניכר כדי לחולל איתו משהו משמעותי. נכון, מדובר בז'אנר שהוא קליל מטבעו, אבל צעידה בדרך סלולה מדי היא אויבת הקסם.
ובכל זאת יש גם הפתעה טובה, בשיר "תאונה בסלואומושן". במשפט "אל חוף שאליו אף פעם לא מגיעים", הם משפילים פתאום את קולם ושרים בשקט, שעוצר את ההמולה המטשטשת. וזה החלק הכי מרגש בכל האלבום.
מוקי ויוסלס איי.די, "התו השמיני"
פורסם ב-ynet ב-20.1.10