אוסטרליין פינק פלויד בלונדון
12 במאי 2008איתי פרל, "מים מתחת לגשר"
20 במאי 2008רמי קליינשטיין רותח. המוזיקאי, שאומנם התחיל כרוקר עם "אש (על הפנים)", התקבע בסופו של דבר כמלודיסט המרכך עם "תפוחים ותמרים". ופתאום, השיר "הכעס" של להקת רוקפור מחזיר אותו אל הרוק המתפרע, ויש במעבר הזה כוח ויופי, שגורמים לשיר להתגלות מחדש.
קליינשטיין, ועוד 59 זמרים ולהקות, מופיעים באלבום "עבודה עברית", שכולל ארבעה דיסקים ויוצא עשור אחרי שיצא קודמו. הביצוע של קליינשטיין הוא גם דוגמא אופיינית לאופן שבו האלבום "עבודה עברית" מתמודד, כשהוא במיטבו, עם הפורמט הבעייתי של גרסת כיסוי. בשנים האחרונות הקאוורים השתלטו לרעה על התרבות הישראלית עם מקדמים רבי עוצמה כמו "כוכב נולד". במקום להחזיר אל התודעה שירים ישנים הם נוטים לקבע את גרסאותיהם העכשוויות, שלפעמים נועדו לפאר את הזמר ואת טכניקות השירה שלו.
כדי שקאוור יוכל להתהדר בערך אמיתי, מומלץ שתהיה בו "הברקה" – מבט אחר על השיר השחוק, שיעניק לו חיים חדשים. "עבודה עברית" רצוף בהברקות כאלה. חלקן מתבססות על היפוך – קול גברי שמחליף את הגרסה הנשית המוכרת, ולהיפך. אבל לא די בניתוח הזה לשינוי מין. זה קל מדי. החוכמה היא לחלץ מהשיר אלמנטים שהיו בו קודם, אבל לא הודגשו בגרסה הקודמת. איה כורם, למשל, מצליחה בכך היטב כשהיא שרה את "ערב ב' כסלו" – במקור של ערן צור. מעבר לנשיות שהיא מעניקה לשיר הגברי, היא גם מוסיפה לו רוקיסטיות שמדגישה את מסריו. כך גם ב"היא לא תשוב", שבו הפופ של "אתניקס" הופך אצל שרונה נסטוביץ' לרוק שמוציא ממנו את הכוח הנשי. גם מירי מסיקה משתמשת ברוק, ולמרות שהוא כבר היה קיים במילא בשיר "ככה זה" של ברי סחרוף, היא מצליחה להוסיף עליו, אולי גם בגלל אלמנט ההפתעה שבליהוקה לשיר הזה. שדרוגים מוצלחים נוספים ברוח הזו הם "שני תפוחים" של צביקה פיק, שאפרת בן צור מעניקה לו את איכויותיה הביישניות-מסתוריות. ויש את נינט טייב, המפתיעה בגרסתה המרגשת והחכמה ל"לא יכולתי לעשות עם זה כלום" וממזגת בשירתה את החולשה שבחוסר האונים ביחד עם הזעם על קיומו.
ויש גם דוגמאות גבריות להיפוכים כאלה. אורן לוטנברג שר את "בלדה לנאיבית", שיעל לוי ביצעה במקור. הוא לא הולך עד הסוף עם האנרגיות הרוקיסטיות שלו, ובכך מבטא רכות ואמפתיה לנשיות הנאיבית הזאת. ומבין דוגמאות רבות נוספות, ראוי לציון השיר "עוד יום", שבו יונתן רזאל מוסיף קלילות "ישראלית" לתוגה ה"יהודית".
לפעמים השינוי הוא לא במין, אלא בז'אנר. ב"אני אשיר לך שיר" הרגאיי של "התקווה 6" מחליף את הרומנטיקה הרגשנית של אריק לביא ומנטרל בחן, בהומור ובחיבה את כובד הראש מבלי לבטלו לחלוטין. "לוס כפרוס" משלבים באופן מבריק בין הדרום אמריקאיות שלהם למזרחיות הזוהר-ארגובית שבמקור ובין המסר העצוב לביצוע האופטימי שלהם ו– Useless Id
מבצעים את "לו הייתי פיראט" בנימה של פאנק-רוק, שהאנרגטיות הרבה שלה לא באה על חשבון החיוך המקורי.
רוב השירים באלבום הם שירים ישנים שמבוצעים על ידי מוזיקאים צעירים, ויש מעט מדי שירים צעירים שמבצעים זמרים מבוגרים יחסית. בפעמים הספורות שזה קורה, התוצאה בדרך כלל מפעימה, למשל כשנתנאלה שרה את "באביב" של מיכה שטרית. המהפך הוא כה קיצוני עד שבתחילת ההאזנה המעבר בין שטרית המחוספס בקולו לנתנאלה שכולה "זמרת" נתפס ככמעט קומי ומודגש בעיבוד האיטי. אבל בהמשך, כשהיא צועקת פתאום "כמו מלך" בהתרסה כמעט "פרחית" וחושפת אירוניה עצמית, מרגישים את היופי, שמתעצם בסיוע החשמל הרב שבנגינה. עד סוף השיר כבר מתחשק להצדיע לעיבוד היצירתי של ניר אוורבוך ונתנאלה.
לא כל הביצועים "מבריקים", וישנם גם כאלה שמשאירים את השירים במקום, מבלי לחדש, אך גם מבלי להפריע. דוגמאות: "אתם זוכרים את השירים" ששר פבלו רוזנברג בסתמיות ו"בראשית", שהחידוש היחיד שבו הוא עצם הליהוק המרענן – של אבי קושניר – ותו לא. אבל בסך הכל, ניצן זעירא ושרון ינאי, המנהלים האומנותיים, יצרו תמהיל של טעם טוב בזכות הבחירה המוצלחת של השירים, ההתאמה הנכונה בדרך כלל למבצעים והעיבודים שהיצירתיות המאפיינת את רובם לא נעשתה על חשבון השירים – שבכל מובן שהוא, הם הגיבורים האמיתיים של האלבום.
"עבודה עברית – מחווה לשישים שנות יצירה מקורית", "התו השמיני"
פורסם ב-ynet ב-6.5.08
2 תגובה
אני היתי ממש מאוכזב. יחסית למספר הביצועים יש מעט מאוד שנכנסו לרשימת ההשמעה שלי (אכן יונתן רזיאל ואפרת בן צור הם בניהם) ובכלל, חסרות הברקות של ממש כמו "עוד חוזר הניגון" של הקודם ואני חושב שזה נובע מכמות בלתי סבירה של מבצעים צעירים (האם מישהו יקר חצי מהמבצעים עד שיוציאו את האוסף של 70 שנה?) איפה כל הקאליברים?. עוד משהו ש(לדעתי) חשוב באוסף של קאברים כמו זה, הוא "לגלות" למאזין שירים ישנים שלא קיבלו חשיפה מספקת בביצוע המקורי, הדוגמא שאני זוכר מהאוסף הקודם הוא ביצוע המופת של אלון אולארצ'יק ל"מלכת האגם" של אהובה עוזרי (עדיין מחפש את הביצוע המקורי) ולא מצאתי כאלו כאן וחבל.
גיא, האמת היא שאין לי מה לומר או להתווכח איתך. שבעים אחוז מהשירים באלבום הם טובים בעיניי, ומתוכם שלושים אחוז מבריקים, ושלושים אחוז בינוניים. אבל זאת מתמטיקה של טעם, ולכן איננה ברת הוכחה או ויכוח.