שיר הישארות – לרות
3 ביוני 2022יהוא ירון נגד השטן – סימני קריאה להקשבה
25 ביוני 2022בגיל 20 החיים מתחילים באמת. בפעם הראשונה – אנחנו ברשות עצמנו. מאחור – 12 שנות לימוד + צבא/שירות לאומי. מלפנים – מרחבים ריקים שהפעם בחירת הצבעים, הצביעה והעיצוב שלהם תלויים באדם אחד – בי. תחושת החופש – מסחררת, משכרת – אולי גם משקרת. מה עושים עכשיו?
על זה "ויסקי לארוחת בוקר" – רומן הביכורים היפה של מאיה קלופמן (הוצאת מטר). ומאחר שכמו גיבוריה, גם היא בשנות העשרים שלה – יש לנו הזדמנות מצוינת לקבל הצצה עדכנית על מה שקורה אצל הצעירים האלה, שמכנים אותם דור המילניום (ואם אתם משתייכים לדור הזה, אז סביר להניח שקריאה בספר תפיק מכם הנהוני הזדהות).
כבר כתבו (וכותבים, ויכתבו) על אהבה, על קשרים ועל מערכות יחסים – בזוגיות, בין הורים לילדים, בין חברים ובין הגוף והנפש. כבר כתבו על התבגרות והתגברות, על התהוות והתאהבות, על יופי וטינופת. ועדיין, כל יוצר טוב – מְחַדֵּשׁ. ומאיה קלופמן היא כותבת טובה ורהוטה, ונעים להכיר את הגיבורים שלה – לי (הבת) ונטע (הבן), ולפסוע איתם בתוך ירושלים של בחוץ ושל בפנים.
הנה הפסקול של "ויסקי לארוחת בוקר" במילים של הסופרת שלו – מאיה קלופמן:
חיפוש עצמי / עדן דרסו ודיג'יי מש (מילים ולחן: עדן דרסו)
אחד הדברים המרכזיים שלי – הגיבורה של "ויסקי לארוחת בוקר" – עוברת הוא משהו שנהוג לקרוא לו "חיפוש עצמי". התהליך הברוטלי הזה שבו אתה מתעורר בתחילת או באמצע או בסוף שנות העשרים שלך ואומר, אני צריך להבין מה הליבה של האדם הזה שהיה עד עכשיו אוסף של התנסויות יותר או פחות אקראיות, ולחצוב סביבו איזושהי אישיות קוהרנטית. וזה תהליך מפחיד מאוד כי הוא כולל בחירות, שהרבה מהן כואבות וחותכות. ככה אני קוראת את השיר הזה של עדן – כמו קריאה של תחילת המסע הזה לחיפוש הליבה, כולל הפחד מאי-המציאה שלה.
בנים / נונו (מילים ולחן: נונו)
נונו (שם הבמה של נעמי אהרוני גל) מגישה פה כמוסה של רווקות מילניאלית על כל החרדות, הציפיות, הפחד מדחייה והבדידות שבה. זה "מרגיש לי" כמו השיר המושלם לתיאור החלקים בספר שעוסקים ברווקות ובדייטינג.
Move on / Garden City Movement
חוץ מזה ש"Move On" של להקת האינדי הישראלית Garden City Movement הוא שיר נפלא וכמעט מדיטטיבי בפני עצמו, אני לגמרי מסוגלת לשמוע אותו מתנגן באחת המסיבות שלי, רועי, טליה ובן הולכים אליהן בירושלים, ולראות אותם זזים מצד לצד לצליליו מתחת לתקרות קמורות של אבן ירושלמית בחלל עמוס באנשים.
אין לך זכות חנינה בעולם / אלון עדר וחווה אלברשטיין (מילים: לאה גולדברג, לחן: אלון עדר)
זו גרסה מולחנת לשיר חסר שם, אחד השירים היפים של לאה (בעצם, אני לא בטוחה שאני מוכנה להתחייב לזה – יש לה כל כך הרבה שירים יפים). השיר הזה משמעותי גם בשבילי ומלווה אותי לאורך שנים. חוץ מזה, יש בו משהו שמחזק ודוחף אל תנועת הזינוק אל האמנות שלי מנסה לבצע בספר.
השירה של אלון עדר וחווה אלברשטיין מרטיטה ומדויקת, והסקסופון ברקע מצמרר.
שירה מושהית / פלורה (מילים: יותם ראובני, לחן: לירון משולם )
השיר הזה הוא חלק מפרויקט נהדר של הלחנת שירים של יותם ראובני בשם "השעה הכי יפה". שירה מושהית היא הפקה של פלורה (לירון משולם) שמצליחה ללכוד בצורה מושלמת את החולמנות ואת הרכות בשיר של יותם ראובני שעליו הליריקה מבוססת, ועדיין להיות קצבית. אני יכולה לדמיין את לי מאזינה לו כשהיא קמה בבוקר ושותה קפה במרפסת, או אותה ואת טליה רוקדות לצליליו בשתיים בלילה במסיבה:
עֶצֶב שֶׁנֶּאֱגַר בַּחֲלוֹם
מַכֶּה
מַכֶּה
מַכֶּה בַּבְּקָרִים.
עֶצֶב שֶׁנֶּאֱגַר בַּבְּקָרִים
מַכֶּה
מַכֶּה
בַּחֲלוֹם.
את הספר "ויסקי לארוחת בוקר" ניתן לרכוש בהנחה מיוחדת לקוראי סך הקול באתר הוצאת מטר – בהקלדת הקופון extra10
https://www.matarbooks.co.il/%D7%97%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A9?q=%D7%95%D7%99%D7%A1%D7%A7%D7%99+%D7%9C%D7%90%D7%A8%D7%95%D7%97%D7%AA+%D7%91%D7%95%D7%A7%D7%A8
עכשיו שבוע הספר העברי – נצלו אותו לרכישת ספרים ישראלים טובים בהנחה. הנה כאלה שלסופרות ולסופר שכתבו אותם יש גם טעם טוב במוזיקה:
קול הסיפור: פסקול השירים של הספר "התפללתי לדרקונים דרך עץ" + מתנה לקוראי סך הקול
קול הסיפור: פסקול השירים של הספר "אבא טס עם לווייתן" + מתנה לקוראי סך הקול