פרויקט אריק איינשטיין אוהב להיות בבית: אפילוג – המדריך לריפוי מאת אריק איינשטיין
7 בינואר 2024"המיית הבית": הבית ביצירתה של נעמי שמר, במלאת 20 שנים למותה
30 ביולי 2024עשר ומשהו בבוקר. יום שישי. זירת ההתרחשות: הסלון של אפרת לוי, פסנתרנית, רמת אביב, תל אביב. האירוע: חזרות להופעת בכורה לא שגרתית שתתקיים מחרתיים – יום ראשון א' בתמוז, 7.7.24. פרטים בהמשך כי כרגע אני מרותקת מדואט שמתרחש כרגע מול אוזניי. הפסנתר של אפרת עם הקלרינט של טלי הירשפלד, שגם היא פה. הן חברות ילדות, והמוזיקה היא חלק בלתי נפרד מהקשר שלהן, וזה מורגש כי גם כלי הנגינה שלהן מחייכים זה אל זה. גם נעה ביזנסקי כאן, כמובן. היא הזמרת של ההופעה, אבל כרגע היא עסוקה בלהיות מרותקת אליהן, כמוני, כי זהו קטע אינסטרומנטלי, כך שנעה מעסיקה את עצמה בשלב הזה בלדפדף עבורן את דפי התווים. את אפרת היא מכירה מהתקופה שבה הן למדו ביחד באקדמיה למוזיקה, בשנות העשרים שלהן. ומאז, עם טלי ובלעדיה, הן יוצרות מוזיקה ביחד ולחוד.
"שירים מכאן – שירים משם: כשהשטעטל פוגש את המדבר" – כך נקרא המופע שלהן, וכמו כל דבר מעניין, יש כאן סיפור:
בשנות ה-30 של המאה הקודמת, לפני קום המדינה, קרן קיימת לישראל שלחה ליהודי התפוצות גלויות דואר שעליהן הודפסו שירי עם עבריים. טובי המלחינים מהגולה כתבו עיבודים יפהפיים לשירים המולחנים מישראל. לפרויקט הם קראו "שירי עם ארץ-ישראליים".
במופע, יבוצעו חלק מהשירים האלה ולצדם שירים מהכיוון ההפוך: שירים מהתפוצות ביידיש ובלדינו שעיבדו מלחינים ישראליים מתקופתנו – עופר בן אמוץ (שגם הכיר לבנות את הפרויקט) את השירים ביידיש, ויחזקאל בראון את השירים בלדינו.
להתעלף מרוב הוד
התוצאה, שטעימות ממנה שמעתי בחזרות, היא תערובת מקסימה שמרכיביה לכאורה לא קשורים, בליל ססגוני של שפות, סגנונות ותקופות. ומי שמקשרים בין כולם ומחוללים את הקסם הם קול המצו סופרן העוצמתי של נעה, הנגינה האלגנטית והאינטליגנטית של אפרת, עם שמץ (רק שמץ, כי זו הופעת אורח) קלרינטלי (מיזוג מתבקש בכתב בין קלרינט לטלי) ובעיקר האנרגיות השמחות, הנשיות, של שלוש הווירטואוזיות היפות האלה (כן, היופי לא אמור להיות קשור למקצועיות של המקצועניות האלה, אבל בלתי אפשרי להתעלם מנוכחותו ומהאיכויות שהוא מוסיף).
"שאנו שאנו, למדבר שאנו", מתפרצים הצלילים ומחוללים בסלון. המזרח התיכון הלוהט והמדברי מושר בנימה אירופאית קרירה וממזרית כמו סודה. שירה עשירה, מורכבת ומלאת פיתולים נשפכת מנעה בקלילות, ואפשר היה להתעלף מרוב הוד אילולא באותם רגעים התפרץ אלי ועלי בחיבוק כלבי מַיילו הכלב של אפרת, כאילו אנחנו חברים ותיקים ולא נפגשנו הרגע בפעם הראשונה.
וכל אותו זמן נעה מלהטטת בין לדינו ליידיש לעברית, ובקולה היא חיה את השירים עם עלילותיהם ובנימי רגשותיהם, ממחיזה אותם בתנועות זרועות רחבות ומרהיבות כריקוד.
אפרת, בחסד נגינתה, בונה לקולה של נעה מרחבים להתהלך בהם במלוא חופשיותו, מפלסת לה מפלסים, חללים וקומות כדי לאפשר מעבר לגודל קולה.
וכל הזמן הזה מיילוֹ הכלב, ש"נולד לתוך המוזיקה", מתחת לכיסא של אפרת, מהופנט בעליל מהוויברציות של הפסנתר ושל האנרגיות.
גם אני מהופנטת.
"שירים מכאן – שירים משם: כשהשטעטל פוגש את המדבר", יום ראשון 7 ביולי 2024, בשעה 20.00, במרכז פליציה בלומנטל למוזיקה, רחוב שביל המרץ 2 תל אביב
רכישת כרטיסים כאן
https://ticks.co.il/selectTickets.php?i=WefpVvn4p91&a=&sa=2
הפרויקט הופק בסיוע מענק מיוחד מטעם קרן יהושע רבינוביץ לאומנויות תל אביב ובשיתוף המכון למוסיקה ישראלית.